Historiske steder og turmål
Informasjonstavla ved hula

Tjuvhanshola

Turbeskrivelse: Ta av fra E 16 mot Begna Bruk. Ved Begna Bruk tar du til venstre og følger skilting mot Perskula i Buvassfaret. Fra Perskula er det skilting mot Bergvatnet som teller. Følg veien til merking av turen til Tjuvhanshula starter med et stort skilt på venstre side av veien.

Det meste av turen på 2,5 km går på vei/dårlig traktorvei, men det er noen myrdrag, så gode sko er lurt. Stien er merket med rødt. Går du langt uten å se røde merker, så har du valgt feil. Unntaket er de siste 300 meterne, der hogstfelt og høyt gress gjør merkingen vanskelig. Stien går langs fjellet med ca. 100 avstand, til det står et skilt mot hula. Fønhusforeningen har stått for rydding og merking av stien i samarbeid med grunneierne.

I den første boka som Mikkjel Fønhus ga ut, "Skoggangsmann", møter vi den villstyrige Hans Trefothaugen, som føler seg innesperret i husmannslivet i bygda, kommer opp i slagsmål og knivstikking og må rømme til skogs som fredløs. Der nyter han det frie livet i naturen i fulle drag, men lengter også etter kvinner – og drives gjennom det inn i en konflikt som ender i fengsel. Han ble på folkemunne kalt Tjuv-Hans fordi han reiste rundt i bygdene og på setrene og stjal mat for å overleve. Han hadde tilhold i ei hule inne i Buvassfaret, som seinere ble kalt Tjuv-Hanshula.

Les gjerne debutboka til Mikkjel Fønhus "Skoggangsmann" før du tar turen. Boka kom ut i 1917.

Guiden er skrevet av Jørn Damslora, Eit O Anna

Turtype: Fottur
Kart: ”Sør-Valdres” 2555 Utgitt 2007
Start: Nedre Bergvatnet | 44,4n 31,3e
Mål: Tjuvhanshula | 43,4n 32,2e
Varighet: 2 – 4 timer.
Utstyr: Gode sko
cross