Ruggtur

Ruggstien

Ta av fra E16 mot Hedalen ved Begnadalen kirke, eller ta av mot Hedalen skiltet fra sentrum i Nes i Ådal om du kommer sørfra. Følg veien opp til Hedalen helt til det er skiltet mot Vassfaret.

Følg skiltingen, og kjør gjennom bommen, opp alle bakkene og innover mot Vassfaret. Følg nøye med til du ser grønne skilt merka Ruggstien på høyre side av veien før du kommer til Aurdalsfjorden, ved Storebekk.Det er gode parkeringsmuligheter på begge sider av veien. Stien starter på grusvei som smalner til en sti som etterhvert blir ganske bratt. Turen er 3,3 km og høydeforskjellen er 450 meter. Stien er lett å følge til du er på snaufjellet. Der kan stien være utydelig enkelte plasser, så gå rolig og følg med på merkingen hele veien. Stien går i et fantastisk fjellområde.

Fortellingen om slagbjørnen Rugg er en av de mest kjente fortellingene i Mikkjel Fønhus sitt forfatterskap. Der skildres den lange og strevsomme jakten på Rugg, helt til han blir skutt i Storebekkseilen i Vassfaret den 13. mai 1908. På dette stedet er det satt opp en minneplate om hendelsen. Fønhusforeningen tok initiativet til å rydde og merke stien opp til minneplata. Ruggstien ble offisielt åpnet av styreleder i Ringerike Turistforening, Erik Brenden.

Les gjerne boka om "Slagbjørnen Rugg" av M.Fønhus før du starter på turen.

Du kan også kjøre litt lenger innover Vassfaret og besøk bjørnehiet ved husmannsplassen Bjørke. Det ligger like ved veien. Det er en glimrende mulighet til å ta selfie i et bjørnehi.

Guiden er skrevet av Jørn Damslora, Eit O Anna

Turtype: Fottur
Kart: «Sør-Valdres» 2555 Utgitt 2001
Start: Stormyra (36,0e-11,6n)
Mål: Minneplata etter Rugg (35,7e-13,5n)
Varighet: 1,5 – 4 t
Utstyr: Gode sko og kart.
cross