Fønhuskoia

Fønhuskoia

Fønhuskoia ligger solrikt og vestvendt til på Valdres-siden øverst i Vassfaret, med panoramautsikt over det største vannet i vassdraget, Strøen.

Intensjonen med byggingen av Fønhuskoia var å skape et sammenhengende sti og koienett i Vassfaret, samtidig som et trekantsamband i Vassfarområdet kunne bli etablert (Storekrakkoia – Vassfarkoia – Fønhuskoia). Fønhuskoia er ei flott hytte hvor forfatterskapet til Mikkjel Fønhus igjen har blitt løftet frem. Den er med på å skape interesse og muligheter for alle til å oppleve natur, kultur og Fønhus-litteratur, kombinert med en tur i Vassfaret – Mikkjel Fønhus sitt rike. Fønhus sitt forfatterskap preger hovedhytte og stabbur, med bøker, sitater og bilder.

Ringerikes Turistforening fikk i 2009 den flotte tomta i gave. Både Oppland fylkeskommune og Sør-Aurdal kommune var positive til realisering av ny turistforeningshytte i Vassfaret. Byggekomiteen for Fønhuskoia ble etablert høsten 2010 under ledelse av Ole-Martin Høgfoss. Prosjektet ble et godt forankret samarbeidsprosjekt mellom mange aktører i Valdres. Byggekomiteen var hele veien opptatt av å benytte lokale firmaer fra Hedalen.

Fønhuskoia fikk økonomisk støtte fra flere hold, totalt kr 1.840.000.- HEDDA Hytter i Hedalen støttet prosjektet med gode rabatter og gratis uthus. I tillegg brukte Ringerikes Turistforening mer enn en million kroner av egne midler, samt at over 2000 dugnadstimer ble lagt ned av medlemmene for å få det hele til.

Fønhuskoia er idag DNT Ringerikes flaggskip, og endepunkt for DNT Ringerikes del av Vassfarstien.

Hvor: Strøen i Vassfaret, Sør-Aurdal kommune, 750 moh.
Lås: DNT-standardnøkkel
Eier: DNT Ringerike.
Byggeår: 2012, offisielt åpnet 22. juni 2013.
Sengeplasser: 21 senger i hoved hytte, fordelt på 4 soverom, samt hems og seng/soffa i stue. 3 senger på stabbur.
Hunderom: både i hoved hytte og stabbur.
Størrelse: 111 kvm.

Annet:
Tilrettelagt for funksjonshemmede.
Propankomfyr. Stekeovn. Solcelle. Tørkerom. Vedfyring. Vannpumpe på tunet. Båt. Kanoer. Mikkjel Fønhus utstilling.
cross