Listerudbakken les Fønhus

Fønhusgamma

Adkomst fra E16 via Lundebygde og Sameigevegen. Kjør ca. 8 km sørover fra Bagn. Ta til høgre opp Lundebygdvegen. Etter 2 km kommer du til en bom som koster 80 kr. Når du har passert bommen er du inne på Sameigevegen, kjør i ca 8 kilometer. Stien er skiltet med Fønhussti langs Sameigevegen. Følg veien inn til Smørhølet. Det er også mulig å kjøre opp vegen mot Bagn Vestås til Sameigevegen og Smørholvegen. Her er det også bompasseringer.

Turen inn til gamma er på ca 3 km. og starter fra parkeringsplassen ved Smørhølet. Her står et skilt med informasjon. Følg Kongevegen til stien deler seg. Ta til venstre inn på stien til hytta «Sjå Vidt». Når man har passert hytta fortsetter man på en sti og tar nedover mot gamma på tørrmark med to myrer på begge sider. Til slutt krysser man over myra til der gamma befinner seg. Det er derfor lurt å ta med skotøy som tåler å krysse våte partier.

Les gjerne "Skogens eventyrer" av Mikkjel Fønhus, skrevet i 1929 før du begynner på turen. Dette er fortellingen om sølvreven Jaampas vanskelige vei tilbake til skogene og rovdyrslivet. Boka har handling fra disse traktene.

cross