Kalle Fürst blir overrekt blomster av Halstein Heiene.

100 år siden "Skoggangsmann" ble utgitt

Publisert: 20/09-2017

Det er hundre år i år siden Mikkjel Fønhus debuterte med sin første roman ”Skoggangsmand” i 1917. Dette ble markert med flere glimt fra både denne romanen og andre deler av hans rikholdige forfatterskap.

Arrangementet i låven på Piltingsrud ble åpnet av varaordfører i Sør-Aurdal, Trine Hansebakken. Deretter holdt Arne Erik Fønhus fra Mikkjel Fønhusforeningen et foredrag om ”Skoggangsmann” og forfatteren. Med dette foredraget drar han omkring i hele fylket og på denne måten er han med på å  oppfylle formålsparagrafen til foreningen, å gjøre kjent forfatteren Mikkjel Fønhus og hans forfatterskap.

Johan Nyutstumo fra Teater Innlandet leste tekster fra Mikkjel Fønhus sine bøker og hadde tatt for seg de fire store rovdyra i norsk natur, ulven, gaupa, bjørnen og jerven. Han fortalte at det hadde ikke vært vanskelig å finne stoff. Han viste også et utdrag fra forestillingen ”Mannslagerhola” som ble spilt for noen år siden.

Kalle Fürst presenterte og fortalte historia rundt en ny og redigert utgave av filmen Trollelgen fra 1927. Nå med musikk av Staut og skuespiller Cato Storengen som leste flere av tekstene i filmen. Samarbeidet med både Staut og Storengen ble rost opp i skyene.

Det var også en utstilling av Fønhus sine bøker og annet fra hans liv og virke. Ca 60 personer deltok på arrangementet og leder i foreningen, Halstein Heiene fra Fønhusforeningen ledet arrangementet trygt i havn. Låven på Piltingsrud var ei fin ramme rundt jubileet.

cross