Åpning av stien til Fønhusgamma

Fønhusdagene 2019

Publisert: 26/05-2019

I MIKKJEL FØNHUS SITT RIKE 23. – 29.JUNI 2019

Fønhusdagene startet i Vassfaret, på Skrukkefyllhaugen, der Vassfaropplevelser var arrangør. Det var utstillinger, foredrag og aktiviteter og salg av mat og lokalproduserte varer. Seinere i uka var det muligheter for flåteferd på Begna med DNT Valdres.

Fredag var det åpning av en ny tursti på Øyvasseterhøgda på Bagn vestås. Mikkjel Fønhus bygde to gammer der som han brukte som husvære under jakt og fiske og til å hente inspirasjon til bøkene sine. Begge gammene lå under Øyvasseterhøgda, et par timers gange opp fra Nissebakkin. Byggeteknikken som Fønhus brukte hadde han lært av samene. Den ene gamma er fortsatt noenlunde intakt.  Nærmere 70 personer hadde tatt turen inn til Smørhølet på Bagn vestås for å gå den nye turstien som ble høytidelig åpna av klima- og miljøministeren Ola Elvestuen. Undervegs fortalte leder i DNT Valdres, Merethe Lundene, fra noen av bøkene til Mikkjel Fønhus. Vel framme ved restene etter gamma som Mikkjel Fønhus i sin tid satte opp, fikk vi sannelig møte han sjøl. Sittende lent opp etter en granlegg satt Mikkjel, i Ole Listerudbakken sin skikkelse. Det ble lest høyt fra en av bøkene til Fønhus som har sin opprinnelse fra området rundt Øyvassæterhøgda. Turen gikk i strålende kveldsol, i lettgått terreng og med flott utsikt til alle kanter. Turen var et samarbeid mellom Fønhusforeningen og DNT Valdres.

Det siste arrangementet under Fønhusdagene 2019 foregikk ved Fønhuskoia ved Strøen i Vassfaret i samarbeid med DNT Ringerike og Vassfaret Leirskole. Det ble kåseri og høytlesning fra noen av Mikkjel Fønhus sine bøker. Leirskolen tilbydde kanopadling og natursti med tema fra Fønhus sin diktning og området rundt Fønhuskoia, med premiering etterpå. Kunstmaleren Kristen Stavdahl hadde salgsutstilling med noen av sine bilder. Folk kunne kjøpe fiskesuppe, komponert spesielt for anledningen, samt kaffe og kaker.

cross