Kristian Berglund leser "Skogsfolket i Bjønnemarka" Hendelsen er lagt til Hølersetra

Fønhusdagene 2018

Publisert: 15/08-2018

Fønhusdagene gikk av stabelen fra søndag 24/6 til lørdag 30/6, for femte gang. Også denne gangen kan vi si at dagene ble en suksess, samla sett. Vi regner med at ca 580 personer deltok på ett eller flere av arrangementene.

Som vanlig startet uka søndag med Vassfardagen på Skrukkefyllhaugen i Vassfaret der Vassfaropplevelser var arrangør. Været var strålende og programmet variert og interessant. Ca 400 personer var innom Skrukkefyllhaugen denne dagen.

Mandag skulle det etter planen ha vært flåteferd på Begna, men dessverre måtte dette avlyses da det var altfor lite vatn i Begna. Det var mange som hadde meldt seg på og som skuffet mottok beskjeden om at det ikke ble noe av.

Onsdag var det tur på Ruggstigen i Vassfaret. Turen gikk opp til minneplata der slagbjørnen Rugg ble skutt for nærmere hundre år siden etter en dramatisk jakt som gikk over flere uker. Representanter fra DNT Ringerike var turledere og 13 deltakere fikk en flott opplevelse denne varme og fine ettermiddagen.

Torsdag gikk turen til Tjuv-Hanshula inne i Buvassfaret. Gunvor Strandbråten og DNT Valdres var turledere. 7 personer deltok på turen.

Fredag var det et stort arrangement inne på den gamle skogsgarden Hølersetra på Bagn vestås.   Først var det en vandring på en times tid fra Føldokken og inn til Hølersetra med DNT Valdres og Nikolai Øyhus som turledere. Nikolai fortalte historier om alt som hadde foregått da det enda var aktiv gardsdrift på fire plasser her inne. Ca 50 personer gikk denne turen. Programmet fortsatte da alle var vel framme på Hølersetra. Arne Erik Fønhus fortalte sagn og historier om plassen og publikum fikk også møte noen av skikkelsene som går igjen i historiene, blant andre Hølerseterkjerringa og Fille-Thomas. Kristian Berglund las høyt fra boka som Mikkjel Fønhus skreiv frå denne garden som heter ” Skogsfolket i Bjønnemarka” Publikum fikk servert” Hølersetersuppe” i pausen, en suppe komponert spesielt for denne kvelden av Sigrid Hollerud. En stor gjeng frivillige sørget for at alle fikk servering og den nydelige suppa fall i smak hos alle, likeså kaffe og kaker. Det var også andre gjester ved Hølersetra denne kvelden, disse hadde vinger og det var millioner av dem!  Knotten gjorde at folk stua seg sammen inne i huset for å få med seg resten av programmet etter pausa. Geir Vetti, den nye eieren av garden, fortalte om planene han har for restaurering og bruk av garden framover. Alt i alt ein svært vellykka kveld der ca 130 deltok.

Lørdag ble dagene avslutta på Nissebakken. Det var gaiding i husa og det vesle museet på garden ved Amund Stensrud.  Trygve og Torunn Bolstad underholdt med vakkert hardingfelespill. Folk fikk traktering i det nydelige sommerværet og det ble satt et verdig punktum for dagene på Nissebakken, stedet der Mikkjel Fønhus levde hele sitt voksne liv.

cross