Kverrvilljuvet

Fønhus-stien til Kverrvilljuvet

Kjør ca. 10 kilometer sørover fra Bagn på E 16. Avkjøring fra E 16 rett før Fønhus bru på høyre side, skiltet mot Sæterbygda. Etter ca 100 meter er det en stor parkeringsplass på høyre side. Skiltingen av Fønhusstien begynner her.
Kommer du E16 fra Hønefoss kjører du over Fønhus bru og tar første avkjøring til venstre mot Sæterbygda.

Stien består av grusvei, gammel kjerrevei og smal sti. Gode sko er alltid lurt, men i tørt vær er dette en tur undertegnede gjerne går i joggesko. Under vårflommen er det viktig å være forsiktig på grunn av store sidebekker som må krysses og glatte svaberg.

Turstien ”Kverrvilljuvet-en vandring i fotsporene til Mikkjel Fønhus” ble åpnet av den daværende generalsekretæren i Den Norske Turistforening, Kristin Krohn Devold i 2010. Gudbjørg Fønhus Stenstud leste stemningsfulle tekster, med felespill av Bente Ingholm Hemsing som akkompagnement. Ole Martin Høgfoss fra Ringerike Turistforening orienterte om planene for en ny DNT-hytte i Vassfaret. Den skulle hete Fønhuskoia og to år seinere stod den ferdig. Ca 200 personer ble med på turen opp til Hølerajuvet, eller som Fønhus kaller det i bøkene sine, ”Kverrvilljuvet”. Langs stien er det satt opp mange informasjonstavler med sitater fra bøkene til Fønhus.

Tips for turen:

Er det lite vann i elva er "Trøllstugu" en attraksjon. Dette er ei hule i fjellet som elva har gravd ut gjennom tusener av år. Stien ned hit er svært bratt. Det er viktig å følge med når man går nedover, for stien tar til høyre. Det er mange som går rett ned i dette krysset, så stien ned er tydeligere enn den til høyre. Fra stien slutter er det 30 meter vassing/hopping mot strømmen før man er i hula. Hula er en trollsk plass for grilling, men Trøllstugu når man kun når elva har liten vannføring.

Er man i form og været er bra, så anbefaler jeg de svømmedyktige å gå videre oppover langs elva. Følg de blå merkene. Lenger opp langs elva der juvet starter er det en 6-7 meter høy foss som gir noen muligheter for de som tør, og kan svømme. De som ikke kan svømme har ingenting i fossen eller kulpen under å gjøre.

Ta turen to ganger. Vårflom og sommertørke gir to helt forskjellige turer. I vårflom må man være litt forsiktig for da er terrenget gjerne sleip og vått.

Les gjerne boka "Det skriker fra Kvervilljuvet" av M. Fønhus før du tar turen. Hendelsene i boka skjedde nettopp i dette området.

Guiden er skrevet av Jørn Damslora, Eit O Anna

cross