I MIKKJEL FØNHUS SITT RIKE 23. – 29.JUNI 2019

  • Mandag 24.juni: Flåteferd på Begna med DNT Ung/Barnas turlag for alle som vil se Sør-Aurdal fra en ny vinkel. Turen starter ved Sparkevik sør for Bagn og ender opp ved Fønhus 8 km lenger ned i elva. Turen passer også for barn/ungdom fra 6 år og oppover. Barn opp til 10 år må ha med en foresatt. Turen varer ca 3 timer, men dette avhenger av vannstanden i elva. Nødvendig utstyr lånes ut til de som ikke har det selv. Møtested: Nordre Fønhus gård, sør for Bagn, kl. 18.00. Påmelding innen 17.juni til Merethe Lundene, tlf. 958 45648.
  • Fredag 28.juni: Mikkjel Fønhus bygde to gammer på Veståsen ved Hølera som han brukte som husvære under jakt og fiske og til å hente sanseinntrykk til sine bøker. Notisboka var alltid med i sekken. Begge gammene lå under Øyvasseterhøgda, et par timers gange fra Nissebakken. Byggeteknikken som Fønhus benyttet da gammene ble bygd hadde han lært av samene. Om kvelden likte Fønhus å sitte ved bålet utenfor gamma og beundre naturen. Det luktet myr, skog og steikt flesk. Den ene gamma er fortsatt intakt. Det er merket en ny tursti til denne gamma som skal åpnes i forbindelse med denne turen. Selve åpningen er kl. 18.00 ved parkeringsplassen i Smørholet.  NB! Mer om parkering nedenfor. Vi begynner å gå mot gamma etter at stien er offisielt åpnet.Arrangementet er et samarbeid mellom Mikkjel Fønhusforeningen og DNT Valdres .  Stien vil bli formelt åpnet av klima- og miljøminister Ola Elvestuen, etter at ordfører Kåre Helland har ønsket velkommen.

    Naturskildringene i boka «Skogens eventyrer», som kom ut i 1929, kan knyttes til naturen i området hvor gamma er plassert. Her er handlinga lagt til Veståsen ved Hølera. Hovedpersonen i boka er sølvreven Jaampa. Det vil bli høgtlesing fra boka under turen. DNT Valdres vil lede turen. Ved gamma blir det et kulturelt innslag. Kanskje vil dere også møte en som har kledd seg ut som Mikkjel Fønhus? Det vil også bli gitt informasjon om Fønhusforeningen. Turen er på 2,8 km og starter fra parkeringsplassen ved Smørholet.

    I starten følger man veien inn til sætra i Smørholet. Så kommer man inn på Kongevegen og følger den til stien deler seg. Når stien deler seg så tar man til venstre inn på stien til hytta «Sjå Vidt». Når man har passert hytta fortsetter man på en sti og tar nedover mot gamma på tørrmark med to myrer på begge sider. Til slutt krysser man over myra til der gamma befinner seg. Det er derfor lurt å ta med skotøy som tåler å krysse ei myr.

    Adkomst fra E16 via Lundebygde og Sameigevegen. Kjør ca. 8 km sørover fra Bagn. Ta til høgre opp Lundebygdvegen. Etter 2 km kommer du til en bom som koster 80 kr. Når du har passert bommen er du inne på Sameigevegen. Ca. 8 km etter bommen kommer du til et stort grustak på høyre side. Her vil det bli merket parkeringsplass. Fra denne parkeringsplassen kan du enten gå snaue 2 km på Smørholvegen inn til Smørholet hvor selve åpningen skal foregå, eller du kan sitte på med en skyttelbuss (minibuss) som blir satt opp. Møt opp på parkeringsplassen/grustaket i god tid. Arrangementet begynner presis kl.18.00. Skyttelbussen er klar fra grustaket/parkeringsplassen ved 17-tiden. Deltakerne må beregne å gå ned igjen til grustaket etter at turen er over. (Det er også mulig å komme via Bagn Vestås til Sameigevegen og Smørholvegen. Her er det også bompasseringer). For spørsmål: Ta kontakt med turleder Merethe Lundene, DNT Valdres. Tlf. 95 84 56 48.

  • Lørdag 29.juni: Fønhusforeningen har et arrangement ved Fønhuskoia ved Strøen i Vassfaret i samarbeid med DNT Ringerike og Vassfaret Leirskole fra kl. 13.00. Det vil bli kåseri og høytlesning fra noen av Mikkjel Fønhus sine bøker. Leirskolen tilbyr kanopadling og natursti med tema fra Fønhus sin diktning og området rundt Fønhuskoia, med premiering etterpå. Kristen Stavdahl har salgsutstilling med noen av sine bilder. Salg av fiskesuppe komponert spesielt for anledningen, samt kaffe og kaker. Kun kontantsalg da det ikke er Internettforbindelse ved Strøen.

Velkommen til sommerdager i Mikkjel Fønhus sitt rike!

Fønhuskoia ved Strøen i Vassfaret